admin september 28, 2017
Bedste dyne prisvinder

Din kropstemperatur er vigtig, når du vil opnå en god nattesøvn. Du må hverken have det for koldt eller for varmt. God ventilation er afgørende for at bevare den rigtige kropstemperatur.

Det rigtige valg af dyne, sikrer det ideelle soveklima, så du kan vågne frisk og veludhvilet.

Hvilken dyne passer dig bedst?

Valget af dyne afhænger af personlige præferencer, som fyld, form og temperatur. Sommer og helårsdyne er det mest normale, mange vælger at investere i tynde fiberdyner som gæstedyner da de ikke optager meget plads og er lette at komprimere i en pose, ved hjælp af vakuum fra støvsugeren.

Den bedste dyne for dig, er ikke nødvendigvis den bedste dyne for andre, du skal huske at valg af dyne er et personligt valg.

Når du shopper dyne, vil du ofte støde på noget så mondænt som bæreevne, dynens bære evne, altså dynen skal da ikke bære dig, det er vel omvendt eller er det?

Hvad er bæreevne og hvad betyder det for søvnen?

Bæreevne er en måleenhed som bruges til at beskrive en dynes isoleringsevne – eller rettere dunfyldets evne til at holde på varmen.

Jo højere bæreevne en dyne har, jo bedre isolerer den, det modsatte gør sig gældende for puder, her skal bæreevnen være så lav som muligt, hovedpude fyld er ofte andefjer som er hårde end dun og derfor giver en mere optimal støtte for nakken.

Den ideelle bæreevnen for en pude er 8, men en pude kan sagtens være delt op i 3 kamre så den har bæreevnen 6-7 i det inderste kammer og bæreevne 9 i det yderste kammer.

Bæreevnen er essentiel, når man ser på markedets mange dyner. Kort sagt: jo højere bæreevne, jo bedre er dynens isoleringsevne og jo bedre (og varmere) er dynen. Bæreevnen kan variere mellem 2 og 16, hvor 16 typisk kun er edderdunsdyner og 2 er fjer og hønsedun. Desuden er bæreevnen ofte et udtryk for dynens kvalitet – således indikere en høj bæreevne at dynen er af god kvalitet.

Generelt skal man gerne gå efter en dyne med en bæreevne på 10 eller derover, hvis man ønsker at få en rigtig god dyne, som passer til de fleste danske soveværelsers temperatur (typisk 18-23 grader).

Derfor skal du finde den bedste dyne

Når du har en dyne i god kvalitet, sover du bedre og vågner mere veludhvilet op. Dagen bliver mere overskuelig og du får energi til at gøre flere af de ting du holder af. En gåsedunsdyne isolere godt, så i stedet for at fryse i løbet af natten, sover du varmt og roligt.

Dynen er altafgørende for et godt søvn klima. Med der kan være stor forskel på.om indholdet er naturligt eller vattet og fyldt med ugenkendelige ting. Gåsedun er et af de fineste naturlige isolerings materialer, der fugtregulere og beskytter din krop mod temperatur ændringer.

En dyne med høj bæreevne er ofte en meget let og luftig dyne, så hvis man har 2 dyner med lige meget fyld i, så er det den letteste af dem, der har den bedste bæreevne. Selvom det umiddelbart virker lidt mærkeligt, så giver det alligevel god mening, da det er ”luften” i dunene, der giver varmen. Derfor skal dynen ikke nødvendigvis veje flere kilo, før at den kan holde dig varm – en ellers typisk holdning hos mange danskere.

Herudover er det også vigtigt at understrege, at jo bedre dunene er, jo bedre holder dynen sig. Det vil sige at den vil ikke falde sammen og blive tung og irriterende på kort tid, da dunene simpelthen ”udvider” sig igen, når de er blevet presset sammen. I modsætning vil en dyne med ‘dårlige’ dun netop falde sammen.

For at gøre det nemmere for dig, så har mange producenter valgt at inddele deres dyner i tre kategorier, nemlig Sval, Lun og Varm, hvoraf førstnævnte er den køligste variant, imens sidstnævnte er den varmeste variant. Lun er den gyldne mellemvej, som foretrækkes af de fleste.

At vælge dyne er meget et spørgsmål om personlige præferencer; har du det varmt om natten? Så bør du vælge en sval eller lun dyne, hvorimod du bør vælge en varm, hvis du ofte fryser eller har det koldt.

Det er umuligt at give et konkret svar på, hvad der er bedst for lige netop dig – ikke desto mindre så er bæreevnen en rigtig god indikator, som i hvert fald giver dig en fornemmelse af, hvad du kan forvente af din nye dyne.